Bakan Ünal Üstel’in Açılışını Yaptığı Sergiler Sanatseverlerle Buluştu

Kazakistanlı sanatçılar Umirbek Tleuliyev, Guldana Zhurkabayeva, Pyotr Kishkis, Gulnar Askarova, Aibek Aibek ile Türkiyeli baskı resim sanatçıları Dalila Özbay, Aslıhan Kaplan Bayrak, Umut Germeç, Mesut Eren, Can Aytekin, Kadir Selçuk Yaşa’nın karma sergisi ve Kazakistanlı sanatçı Umirbek Tleuliyev’in Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için hazırlanan eserlerinden oluşan kişisel resim sergisi Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel tarafından açıldı.

Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel, Kurucu Rektör Dr. Suat İ. Günsel, rektör yardımcıları, enstitü müdürleri, dekanlar, öğretim üyeleri, sanatçılar ve davetliler katıldı.

Sergi açılışında Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, Kazakistanlı sanatçılar adına Guldana Zhurkabayeva, Türkiye sanatçıları adına Umut Germeç, kişisel sergisi açılacak olan sanatçı Umirbek Tleuliyev ile Turizm ve Çevre Bakanı birer konuşma yaptılar.

15 Kasım 2020’de 7 müze toplam 100 bin eserle sanatsevelerle buluşacak
Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Geçmişe ait izleri içerisinde barındıran müzelerin belli değerleri vardır. Görgü kurallarını ve beğenileri aşılayan bir toplumsal mühendislik aracı olan müzeler, toplumun ve gelişimin hizmetinde olan, halka açık, insana ve yaşadığı çevresine tanıklık ettiği malzemeler üzerinde araştırmalar yapan, toplayan, koruyan, bilgiyi paylaşan ve sürekliliği olan kurumlardır” diyerek sözlerine başladı.

Prof. Şanlıdağ, 15 Kasım 2020’de açılacak olan Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’yle birlikte kampüste Araba Müzesi, Herbaryum ve Doğa Tarihi Müzesi, Milli Tarih Müzesi, Denizcilik Müzesi, Bıçak ve Kılıç Müzesi olmak üzere, toplamda 7 müzenin sanatseverlerle buluşacağını belirtti.

2007 yılında kurulan Araba Müzesi’nde 100’ün üzerinde araba bulunduğunu anlatan Şanlıdağ, hem klasik hem de modern tarzı barındırmasıyla alanında tek ve otoriteler tarafından dünyada ilk 5 içerisinde gösterildiğini, 18 yıllık çalışmanın ürünü olan ve 7 Mayıs 2019’da hizmete giren Herbaryum ve Doğa Tarihi Müzesi’nin de 10 binden fazla bitki türü, canlı örnekleri ile fosil ve jeolojik materyal ile coğrafyamızın en zengin bitki müzesi hüviyetinde olduğunun altını çizdi.

Prof. Dr. Şanlıdağ, Kıbrıs Türkü’ne dair ilk müze hüviyetinde olan Milli Tarih Müzesi’nin alanında uzman 35 bilim insanının değerli katkılarıyla 1570’lerden günümüze kadar olan tarih sürecinin müzede yansıtıldığını, diğer yandan Denizcilik Müzesi’nde Kıbrıs’ın Fethi, Doğu Akdeniz Denizcilik Tarihi, Osmanlı Donanması, Denizcilik Eğitimi Tarihi, Kıbrıs Barış Harekatı, Deniz Ticaret Tarihi, Sualtı Arkeolojisi ve Denizcilik Kültürü konularının yaşam bulacağını söyledi.

“Yurtdışından 1000’e yakın, toplamda 4000 civarında sanatçı Kıbrıs Modern Sanat Müzesi Proje’sinde yer aldı”
Temellerinin 9 Ağustos 2018 de atılan ve pek çok ülkeden sanatçıyı bir araya getiren Kıbrıs Modern Sanat Müzesi eski eserler ve modern sanat alanındaki tüm yapıtların sergilenmesine olanak sağlayacak şekilde bu coğrafyanın en büyük modern sanat müzesi olarak yükseldiğini de anlatan Şanlıdağ, bugüne kadar yurtdışından 1000’e yakın, toplamda 4000 civarında sanatçının Kıbrıs Modern Sanat Müzesi Proje’sinde yer aldığını, pekçok çalıştayın yapıldığını ve bugüne dek 184 serginin açıldığını vurgulayarak, bugünkülerle birlikte bu sayının 187 olduğunu belirtti.

Post Author: kaanguldal